Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pulled chicken czyli wyczesany kurczak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pulled pork cieszyło się ogromną popularnością, ma tylko jedną wadę minimum 5 godzin oczekiwania. Dlatego przygotowałam nieco szybszą, tańszą za to równie smaczną wersję z kurczakiem i oto przed Wami pulled chicken

Pulled chicken czyli wyczesany kurczak

Składniki:

Pulled chicken czyli wyczesany kurczak

 

  • 1 kg filetów z udźca kurczaka
  • Zalewa:
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka tabasco (można pominąć )
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pulled chicken czyli wyczesany kurczak
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki. Dodajemy pomidory w puszce i wszystkie przyprawy mieszamy. Opłukane i osuszone mięso przekładamy do zalewamy i marynujemy około godziny. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Do naczynia przekładamy kurczaka, zalewamy zalewą i szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pokrywką ( jeśli naczynie taką posiada). Mięso pieczemy 90 minut. Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i za pomocą dwóch widelcy wyczesujemy mięso. Powstały w czasie pieczenia sos ( jeśli jest zbyt rzadki ) przekładamy na patelnie i mocno odparowujemy. Poszarpane mięso przekładamy do odparowanego sosu. Mięso serwujemy na obiad, ale świetnie sprawdza się na kanapkach ; )