kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Pulpecianka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkostrawna, pożywna , szybka w przygotowaniu zupka. Dodatkowo rozgrzewająca i oryginalna. W moim domu wszyscy ją lubimy.

Pulpecianka z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpecianka z ziemniakami

 

  • 1 kość wieprzowa np.mostek waga ok.30 dag
  • 4 litry wody
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz ziołowy
  • Pulpety:
  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpecianka z ziemniakami
Kość zalewamy wodą i gotujemy ,zbierając łyżką cedzakową powstające ''szumowiny''. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego wywaru. Dodajemy również marchewkę startą na tarce i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 40 min. Mięso na pulpety mieszamy z jajkiem , mąką i przyprawami. Wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki. Do gotującej zupy wkładamy powoli pulpety (tak by zupa cały czas wrzała). Jak pulpety wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok.10 min. i możemy zupkę rozlewać na talerze.
Pulpecianka z ziemniakami
Etap 1Obieramy ziemniaki po czym kroimy je w kostke.
Pulpecianka z ziemniakami
Etap 2Pulpety drobiowe do zupki mogą być i z mięsa wieprzowego ale takie są delikatniejsze.
Pulpecianka z ziemniakami
Etap 3Gotujemy zupę aż pulpety wypłyną na wierzch.