Sposób przygotowania:
Jarzynowa zupa z mięsnymi pulpetami
W dużym garnku zagotowujemy wodę - około 2,5 litra. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko i przyprawy - sól, pieprz i szczyptę suszonego majeranku. Dosypujemy bułkę tarta, ale nie za dużo aby masa nie była zbyt gęsta. Kiedy woda w garnku się zagotuje wrzucamy listki laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Na wrzątek wykładamy pulpeciki i podgotowujemy około 10-15 minut na wolnym ogniu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler tarkujemy na dużych oczkach. Obraną cebulę opalamy nad gazem, ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki po upływie odpowiedniego czas wyjmujemy z garnka pulpeciki, a wrzucamy warzywa. Gotujemy ok. 35 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania na ok 10 minut wrzucamy pulpeciki i razem wszystko gotujemy. Pulpeciki można jeść razem z zupą lub jako oddzielne danie.