pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Jarzynowa zupa z mięsnymi pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rozgrzewająca zupa. Mięsne pulpeciki nadają charakteru

Jarzynowa zupa  z mięsnymi pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa zupa z mięsnymi pulpetami

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa zupa z mięsnymi pulpetami
W dużym garnku zagotowujemy wodę - około 2,5 litra. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko i przyprawy - sól, pieprz i szczyptę suszonego majeranku. Dosypujemy bułkę tarta, ale nie za dużo aby masa nie była zbyt gęsta. Kiedy woda w garnku się zagotuje wrzucamy listki laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Na wrzątek wykładamy pulpeciki i podgotowujemy około 10-15 minut na wolnym ogniu. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler tarkujemy na dużych oczkach. Obraną cebulę opalamy nad gazem, ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki po upływie odpowiedniego czas wyjmujemy z garnka pulpeciki, a wrzucamy warzywa. Gotujemy ok. 35 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania na ok 10 minut wrzucamy pulpeciki i razem wszystko gotujemy. Pulpeciki można jeść razem z zupą lub jako oddzielne danie.
Jarzynowa zupa  z mięsnymi pulpetami
Z mielonego mięsa lepimy niewielkie kuleczki
Jarzynowa zupa  z mięsnymi pulpetami
Pulpeciki gotujemy na wrzątku z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego
Jarzynowa zupa  z mięsnymi pulpetami
Obrane warzywa tarkujemy a ziemniaki i pora kroimy
Jarzynowa zupa  z mięsnymi pulpetami
Pod koniec gotowania do warzyw dodajemy mięsne kuleczki