Sposób przygotowania:
Pulpeciki z sosem porowymETAP 1:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do grilla. Wyrabiamy - mieszamy.
ETAP 2:
Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.
ETAP 3:
Z masy mięsnej formujemy nie za duże klopsiki.
ETAP 4:
W głębszej patelni lub garnku zagotowujemy wodę (ok.1 litra) i wrzucamy klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 20-25 minut.
ETAP 5:
Sos: Por kroimy w paski lub plasterki i podsmażamy przez chwilę (na oliwie).
ETAP 6:
Następnie wlewamy szklankę wywaru z klopsików i gotujemy ok. 5-7 minut, po czym dodajemy chrzan i wlewamy śmietankę. Mieszamy. Zagęszczamy mąką wymieszaną małą ilością wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki wykładamy na talerz i polewamy sosem.