gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pulpeciki z sosem porowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowane pulpeciki z sosem porowym podaję z ziemniakami na obiad jako danie główne. Polecam.

Pulpeciki z sosem porowym

Składniki:

Pulpeciki z sosem porowym

 

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • przyprawa do grilla
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka czubata mąki

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z sosem porowym

ETAP 1:

Pulpeciki z sosem porowym
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do grilla.

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, ostrą paprykę i przyprawę do grilla. Wyrabiamy - mieszamy.

ETAP 2:

Pulpeciki z sosem porowym
Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.

Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.

ETAP 3:

Pulpeciki z sosem porowym
Z masy mięsnej formujemy nie za duże klopsiki.

Z masy mięsnej formujemy nie za duże klopsiki.

ETAP 4:

Pulpeciki z sosem porowym
W głębszej patelni lub garnku zagotowujemy wodę (ok.1 litra) i wrzucamy klopsiki.

W głębszej patelni lub garnku zagotowujemy wodę (ok.1 litra) i wrzucamy klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 20-25 minut.

ETAP 5:

Pulpeciki z sosem porowym
Por kroimy w paski lub plasterki i podsmażamy przez chwilę (na oliwie).

Sos: Por kroimy w paski lub plasterki i podsmażamy przez chwilę (na oliwie).

ETAP 6:

Pulpeciki z sosem porowym
Następnie wlewamy szklankę wywaru z klopsików i gotujemy ok. 5-7 minut, po czym dodajemy chrzan i wlewamy śmietankę.

Następnie wlewamy szklankę wywaru z klopsików i gotujemy ok. 5-7 minut, po czym dodajemy chrzan i wlewamy śmietankę. Mieszamy. Zagęszczamy mąką wymieszaną małą ilością wody. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki wykładamy na talerz i polewamy sosem.