Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pulpeciki w leśnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania z grzybami. Na zimę obowiązkowo mrożę kilkanaście porcji. Bardzo smakują mi w sosach. Wielbicielom grzybów to danie zasmakuje.

Pulpeciki w leśnym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w leśnym sosie

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w leśnym sosie
Borowiki kroimy w plasterki. Ja użyłam zamrożonych, pokrojonych już wcześniej. Cebulkę siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej, podduszamy na nim cebulkę. Połowę podduszonej cebulki dodajemy do mięsa. Do pozostałej cebulki dodajemy borowiki. Podduszamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy do niej podduszone borowiki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, natkę, połowę podduszonej cebulki, przyprawy, odrobinę mąki i wyrabiamy masę mięsną. Formujemy z niej kulki i obtaczamy je w mące. Na patelni po smażeniu borowików podsmażamy pulpeciki z każdej strony i przekładamy je go gotujących się grzybów. Gotujemy razem około 20 minut. Śmietanę hartujemy gorącym sosem i dodajemy do sosu, zagotowujemy. Sos najbardziej smakuje mi z kasza gryczaną.
Pulpeciki w leśnym sosie
Borowiki podduszamy na patelni z cebulką.
Pulpeciki w leśnym sosie
Do mięsa dodajemy jajko, cebulę i przyprawy.
Pulpeciki w leśnym sosie
Z mięsa formujemy pulpeciki i obtaczamy je w mące.
Pulpeciki w leśnym sosie
Pulpeciki podsmażamy na rozgrzanym oleju.