Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie ogórkowym
Mięso zagniatamy z żółtkiem, doprawiamy sola i pieprzem a potem formujemy małe klopsiki. Siekamy sobie czosnek i cebulkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy nasze pulpety i smażymy. Wyjmujemy pulpeciki a do sosu ze smażenia wrzucamy pokrojone i wypestkowane ogórki. smażymy je jakieś 10 minut. Doprawiamy ogórki sola i pieprzem, wlewamy 2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i dusimy potem pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Na koniec sos zagęszczamy śmietana i maka ziemniaczaną. Króciutko zagotowujemy. wkładamy do sosu nasze klopsiki, doprawiamy na pikantnie sola, pieprzem i papryka słodką. Podajemy posypane siekanym koperkiem. wspaniale smakują z młodymi ziemniakami, ryżem na sypko a nawet kaszą gryczaną. Smacznego!