Sposób przygotowania:
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
W garnku na smalcu podsmażyć rozdrobnioną włoszczyznę (mam zawsze w zamrażarce rozdrobnioną włoszczyznę), dodać ziele angielskie, liście laurowe.
Grzyby suszone (wymoczone całą noc w wodzie) z wodą, podsmażać z 5 minut. Do grzybów wlać 2 litry wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu wywar z 20 minut.
Do mięsa mielonego z łopatki w misce dodać bułkę wymoczoną w wodzie, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, estragon, kaszę manną, jajka i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować nie duże pulpety, obtaczać w mące pszennej i wkładać do wywaru , po wypłynięciu gotować z 1o minut na mniejszym ogniu. Wyjąc na talerz i wkładać następną porcję pulpetów, gotowe wyjąć na talerz.
Do wywaru wlać śmietanę, wsypać sól, mąkę, natkę pietruszki i szybko pałką blendera zmiksować, w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu.
Grzyby suszone (wymoczone całą noc w wodzie) z wodą, podsmażać z 5 minut. Do grzybów wlać 2 litry wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu wywar z 20 minut.
Do mięsa mielonego z łopatki w misce dodać bułkę wymoczoną w wodzie, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, estragon, kaszę manną, jajka i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować nie duże pulpety, obtaczać w mące pszennej i wkładać do wywaru , po wypłynięciu gotować z 1o minut na mniejszym ogniu. Wyjąc na talerz i wkładać następną porcję pulpetów, gotowe wyjąć na talerz.
Do wywaru wlać śmietanę, wsypać sól, mąkę, natkę pietruszki i szybko pałką blendera zmiksować, w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu.