ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pulpety z łopatki w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety z łopatki wieprzowej w sosie grzybowym, są miękkie, delikatne. Doskonale smakują z kaszą gryczaną lub ziemniakami, makaronem.

Pulpety z łopatki w sosie grzybowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pulpety z łopatki w sosie grzybowym

 

 

  • łopatka wieprzowa mielona 70 dag,
  • bułka sucha 1 sztuka moczona w wodzie,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • kasza manna 3 łyżki,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • estragon 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
W garnku na smalcu podsmażyć rozdrobnioną włoszczyznę (mam zawsze w zamrażarce rozdrobnioną włoszczyznę), dodać ziele angielskie, liście laurowe.

Grzyby suszone (wymoczone całą noc w wodzie) z wodą, podsmażać z 5 minut. Do grzybów wlać 2 litry wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu wywar z 20 minut.

Do mięsa mielonego z łopatki w misce dodać bułkę wymoczoną w wodzie, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, estragon, kaszę manną, jajka i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.

Formować nie duże pulpety, obtaczać w mące pszennej i wkładać do wywaru , po wypłynięciu gotować z 1o minut na mniejszym ogniu. Wyjąc na talerz i wkładać następną porcję pulpetów, gotowe wyjąć na talerz.

Do wywaru wlać śmietanę, wsypać sól, mąkę, natkę pietruszki i szybko pałką blendera zmiksować, w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu.
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
Grzyby suszone opłukać z 2 x i zalać wodą, moczyć całą noc.
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
Pulpety formować nie za grube i nie za duże.
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
Po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu.
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
Blenderem zmiksować w trakcie gotowania do zagęszczenia sosu.
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym
Pulpety z łopatki w sosie grzybowym