Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Do rondelka wkładamy mięso mielone. Dodajemy żółtko, oraz drobno pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem . W miseczce namaczamy bułkę w wodzie, po chwili odsączamy ją i dodajemy do mięsa mielonego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z powstałej masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki ( robimy to zwilżonymi dłońmi, wówczas mięso nie klei się do rąk i ładnie formuje). Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu przez 5 minut. Następnie przekładamy je do rondelka bez tłuszczu, podlewamy wodą i chwilę gotujemy. W kubku rozrabiamy sos pieczeniowy w zimnej wodzie. Zalewamy nasze pulpeciki dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i Maggi. Gotujemy jeszcze 5 minut co chwilę mieszając. Takie pulpeciki w sosie możemy podawać do ziemniaków lub kopytek.