aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne malutkie pulpeciki w aksamitnym sosie pieczeniowym. Mojej córce bardzo smakowały bo były "na raz do buzi".

Pulpeciki w sosie pieczeniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie pieczeniowym

 

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 mała bułeczka
  • 1 żółtko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 sos pieczeniowy
  • sól
  • pieprz
  • Maggi
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Do rondelka wkładamy mięso mielone. Dodajemy żółtko, oraz drobno pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem . W miseczce namaczamy bułkę w wodzie, po chwili odsączamy ją i dodajemy do mięsa mielonego. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z powstałej masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki ( robimy to zwilżonymi dłońmi, wówczas mięso nie klei się do rąk i ładnie formuje). Pulpeciki obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu przez 5 minut. Następnie przekładamy je do rondelka bez tłuszczu, podlewamy wodą i chwilę gotujemy. W kubku rozrabiamy sos pieczeniowy w zimnej wodzie. Zalewamy nasze pulpeciki dokładnie mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i Maggi. Gotujemy jeszcze 5 minut co chwilę mieszając. Takie pulpeciki w sosie możemy podawać do ziemniaków lub kopytek.
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Do rondelka dajemy mięso mielone, żółtko, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz sól i pieprz
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Z powstałej masy mięsnej robimy malutkie pulpeciki
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Obtaczamy je w mące i smażymy do zrumienienia
Pulpeciki w sosie pieczeniowym
Usmażone podlewamy wodą i dodajemy sos pieczeniowy. doprawiamy i gotujemy 5 minut.

Tagi:

mięso sosy