Sposób przygotowania:
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Szynkę zmielić. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe kulki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Smażyć je na rumiano z każdej strony. Do pulpecików dodać pomidory razem z zalewą, wlać pół szklanki wody, dodać posiekany czosnek, oregano, mieloną paprykę i sól ziołową. Wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Do sosu dodać ketchup, wymieszać, ponownie doprowadzić do wrzenia. Dowolny długi makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Makaron podzielić na porcje, polać sosem z pulpecikami i posypać startym serem.