Sposób przygotowania:
Pulpeciki z kapustą i kaszą manną
Kapustę myjemy i szatkujemy drobniutko, najlepiej w małą kosteczkę. Przekładamy ją do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy ją na ok. 10 minut a następnie odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.Do miski wykładamy mięso mielone, cebulkę i kapustę, wybijamy dwa jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę mannę i ponownie dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy pulpeciki troszkę większe od orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy je na wolnym ogniu ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania do sosu dodajemy przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Smacznego! uś ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku.
Z masy formujemy pulpeciki troszkę większe od orzecha włoskiego i obtaczamy je w bułce tartej. Pulpeciki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy je na wolnym ogniu ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania do sosu dodajemy przecier pomidorowy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Smacznego! uś ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku.
zbysiowa
-Natka-
Tak i to bardzo pyszne. Miały być na dwa dni, a wczoraj zniknęły w oka mgnieniu. :)
Netka
-Natka-
Chętnie Netko bym Cię poczęstowała, ale moja rodzinka zjadła wszystko. Dam Ci znać gdy będę robić następnym razem to wpadniesz do mnie na obiad. :)
Netka
Ok,będę czekała na info :) o ile sama wcześniej nie zrobię,bo naprawdę narobiłaś mi smaka,dawno juz takich nie robiłam i nie jadłam:)
Netka
-Natka-
Polecam, bo są naprawdę smaczne. Jeśli nie lubisz kminku lub oregano możesz dać ich mniej, bo są dość intensywnie wyczuwalne w pulpecikach. Mi to bardzo pasowało, bo lubię dobrze doprawione potrawy. :)
Netka
Natko ,lubie kminek a oregano wręcz kocham :) Przyprawię sobie dobrze :D
bajtek
-Natka-
Kasza manna pełni w tych pulpecikach rolę "zlepiacza" tzn. sprawia, że wszystkie składniki są zwarte i nic się nie rozpada. Wydaje mi się, że 1,5 szklanki to wcale nie dużo jak na ponad 1kg składników. Oczywiście można dać mniej kaszy, ale wtedy pulpeciki się rozpadną podczas duszenia w sosie.