sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nietypowa zapiekanka, w której główną rolę odgrywa kasza bulgur. Przygotowałam z niej małe pulpeciki i podałam z sosem. Razem utworzyły pyszne danie.

Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur
Kaszę przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i trochę ostygnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać kleista "papka". Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Powinno wyjść 20 sztuk. Gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Pulpeciki nie wypływają na wierzch, dlatego musimy uważać aby się nie rozgotowały. Do drugiego garnka dodajemy pomidory z puszki, pokrojona kiełbaskę, paprykę oraz pora. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy pozostałymi przyprawami. Ugotowane pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy obwicie startym parmezanem. Zapiekamy około 15 minut w 200 stopniach.
Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur
Z podanych składników formujemy pulpeciki.
Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur
Ugotowane zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Zapiekane pulpeciki z kaszy bulgur
Zapiekankę posypujemy obwicie drobno startym parmezanem.