olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pulpeciki z makreli z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wspaniałe w smaku kotleciki, do których można dodać prawie wszystko :)

Pulpeciki z makreli z kukurydzą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpeciki z makreli z kukurydzą

 

  • 1 wędzona makrela
  • 2, nieduże cebule
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • pieprz, sól
  • vegeta
  • maggi
  • 1 pęczek pietruszki
  • otręby owsiane
  • otręby pszenne
  • płatki żytnie pełnoziarniste
  • olej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 7 łyżek kaszki manny (semoliny)
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z makreli z kukurydzą
Cebulę obrać, umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Makrelę obrać z ości, oczyścić ze skórki, pozostawić samo mięsko(tak, tak drodzy wegetarianie- ryba to też pewnego rodzaju mięsko ;P ). Do miski wrzucić makrelę, cebulę , kukurydzę oraz umytą i poszatkowaną kapustę. Zamieszać, dodać posiekaną, czystą pietruszkę. Dodać semolinę oraz jajko i dokładnie wszystko wymieszać, dodać siemię lniane oraz całość przyprawić pieprzem, soją, maggi i vegetą. Z masy formować niewielkie kuleczki. Obtaczać w panierce zrobionej tak: do otrąb dodać płatki żytnie, które wkładamy najpierw do foliowego woreczka i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa. Kuleczki panierować i smażyćz obu stron na rozgrzanym oleju.
Pulpeciki z makreli z kukurydzą
a tutaj w przybliżeniu, gotowe już kotleciki, podane z puree ziemniaczanym, sałatą, cebulą i pomidoriem polane olejem rzepakowym