kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pulpet-pizza z mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Któż z nas nie lubi pizzy? Większość też lubi mięso. Te danie to swoista fuzja pizzy i mięsa na pulpety. Zasmakuje mięsożercom i tym którzy lubią odmianę na swoich talerzach.

Pulpet-pizza z mięsa

Składniki:

Pulpet-pizza z mięsa

 

  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 30g suszonych pomidorów
  • 200ml gęstego przecieru pomidorowego (najlepiej domowego):
  • 7-8 małych kuleczek mozarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny, oregano

Sposób przygotowania:

Pulpet-pizza z mięsa
Liście kapusty umyć, ugotować na półtwardo i drobno poszatkować. Dokładnie wymieszać mięso, parmezan, bułkę tartą, jajka, połowę kapusty i suszone pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawić sola i pieprzem. Wyłożyć do formy o średnicy 24cm wysmarowanej masłem. Domowy przecier pomidorowy łączymy z 2 łyżkami oliwy pomidorowej i przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i oregano. Rozsmarowujemy na pizzy. Układamy kuleczki mozarelli. Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Przed podaniem posypać resztą kapusty.