Sposób przygotowania:
Włoskie pulpety
Pomidory sparzyć obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Podsmażyć na łyżeczce masła. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i zeszklić. W misce wymieszać mięso mielone wołowe i wieprzowe. Dodać cebulę, pomidory, świeżą posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Ponownie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formować niewielkie pulpety i obsmażać na brązowo. Sos: Paprykę oczyścić i pokroić. Lekko obsypać solą , wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu ściągnąć z papryki skórkę a resztę drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić. Pomidory przełożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut. Po tym czasie dodać paprykę oraz cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać pulpeciki i podgrzewać w piekarniku do czasu przygotowania pieczywa. Pieczywo czosnkowe: Bagietkę pokroić w kromki. Masło utrzeć z czosnkiem i ziołami. Posmarować kromki. Posypać odrobiną sera żółtego tartego i podpiec. Na talerzu ułożyć mix sałat, pulpety oraz pieczywo czosnkowe na boku. Całość posypać świeżą posiekaną dymką Smacznego:)