Sposób przygotowania:
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól i majeranek do smaku, dokładnie wyrobić. Z masy utoczyć kuleczki o średnicy około 3 cm, odstawić do lodówki.
Włoszczyznę zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia, dosolić do smaku i gotować na wolnym ogniu aż warzywa napęcznieją.
Do wywaru wrzucić schłodzone pulpety, gotować 15 minut.
Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, dodać do sosu. Dodać koper (świeży opłukać i posiekać), i gotować razem jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
Osobom na diecie łatwostrawnej lub refluksowej, pulpety można podać z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami, ryżem lub drobnym makaronem.
Dodatek warzywny może stanowić sałata skropiona oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny lub gotowane warzywa – marchew, kalafior.
Włoszczyznę zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia, dosolić do smaku i gotować na wolnym ogniu aż warzywa napęcznieją.
Do wywaru wrzucić schłodzone pulpety, gotować 15 minut.
Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, dodać do sosu. Dodać koper (świeży opłukać i posiekać), i gotować razem jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.
Osobom na diecie łatwostrawnej lub refluksowej, pulpety można podać z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami, ryżem lub drobnym makaronem.
Dodatek warzywny może stanowić sałata skropiona oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny lub gotowane warzywa – marchew, kalafior.