caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekko strawne danie dla małych i dużych

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

 

  • 1/2 kg mielonego z indyka
  • 1 jajo
  • manna (co najmniej 1/2 szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ew. siekany koperek i natka pietruszki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Mieso, jajo i manne wyrobic na jednolita mase (taką jak na mielone). Przyprawic do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Można też dodać posiekaną zieleninę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formowac okrągłe pulpety. W 1 litrze wody rozpuscić kostkę rosołową, zagotować. Do wrzacego płynu włozyc pulpety (można partiami) i gotować 20 minut. Pulpety wyjać. Do płynu dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczana rozrobic w 1/4 szklanki zimnej wody i stopniowo wlewac do sosu szybko mieszając. Sos przyprawic do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.