marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pulpety drobiowe z zieleniną i czuszką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kurczaka po ugotowaniu obrać z mięsa,które przemielić przez maszynkę.Zmieszać z pozostałymi składnikami.Formować na pulpety. Gotować 15 min

Pulpety drobiowe z zieleniną i czuszką.

Składniki:

Pulpety drobiowe z zieleniną i czuszką.

 

  • 1 średni ugotowany kurczak,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • czuszka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • 1/2 l.wody do gotowania.

 

Sposób przygotowania:

Pulpety drobiowe z zieleniną i czuszką.
Mięso ugotowanego kurczaka oddzielić od skóry i kości oraz przepuścić przez maszynkę do mięsa. Czuszkę wraz z pietruszką opłukać,posiekać natkę, a czuszkę naciąć wzdłuż, usuwając z niej nasiona i posiekać cienkie talarki. Dodać wraz jajkiem, mąką do zmielonego mięsa. Wymieszać ręką składniki i formować na dłoni podłużne lub okrągłe pulpety. Zagotować w garnku wodę, posolić i na osolony wrzątek kłaść pulpety. Gotować z 15-20 min., aż wypłyną na powierzchnię. Przełożyć łyżką cedzakową na talerze. Serwować danie z ryżem i surówką warzywną.