kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pulpety duszone w ratatouille

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatnie pomidorowe pulpeciki duszone w ratatouille to szybkie danie idealne na sezon letni obfitujący w dojrzałe cukinie i pyszne pomidory.

Pulpety duszone w ratatouille Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety duszone w ratatouille

 

Sposób przygotowania:

Pulpety duszone w ratatouille

ETAP 1:

Pulpety duszone w ratatouille
Cebulę podsmażamy na tłuszczu, aż do zeszklenia.

Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy aż do zeszklenia.

ETAP 2:

Pulpety duszone w ratatouille
Pokrojone w kostkę warzywa dusimy z cebulką.

Cukinię, bakłażana oraz paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Całość lekko solimy i podsmażamy, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki wykrawając wcześniej szypułki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Całość dusimy jeszcze pięć minut.

Doprawiamy dwoma łyżkami koncentratu, tymiankiem, świeżą i suszoną bazylią oraz pieprzem i solą.

ETAP 3:

Pulpety duszone w ratatouille
Dzięki dodatkowi koncentratu pulpety są bardziej soczyste.

Mięso przekładamy do miski wraz z koncentratem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.

Całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy średniej wielkości pulpeciki (u mnie 15 sztuk).

ETAP 4:

Pulpety duszone w ratatouille
Danie zapiekamy w 190 stopniach przez 30 minut.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy ratatouille, w którym delikatnie umieszczamy pulpeciki w taki sposób aby te nie stykały się ze sobą. Zapiekamy w 190 stopniach przez 30 minut.

U mnie podawane z kaszą jęczmienną.

Smacznego!


Tagi:

mięso danie