Sposób przygotowania:
Pulpety duszone w ratatouilleETAP 1:
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy aż do zeszklenia.
ETAP 2:
Cukinię, bakłażana oraz paprykę również kroimy w kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Całość lekko solimy i podsmażamy, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki wykrawając wcześniej szypułki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Całość dusimy jeszcze pięć minut.
Doprawiamy dwoma łyżkami koncentratu, tymiankiem, świeżą i suszoną bazylią oraz pieprzem i solą.
ETAP 3:
Mięso przekładamy do miski wraz z koncentratem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.
Całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy średniej wielkości pulpeciki (u mnie 15 sztuk).
ETAP 4:
Do naczynia żaroodpornego przekładamy ratatouille, w którym delikatnie umieszczamy pulpeciki w taki sposób aby te nie stykały się ze sobą. Zapiekamy w 190 stopniach przez 30 minut.
U mnie podawane z kaszą jęczmienną.
Smacznego!
Jagodowa
Magdalena88
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki