Sposób przygotowania:
Arancini z pastą bazyliowo-serową
Szalotkę siekamy drobno, podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż i podsmażamy razem ok.3 minuty. Następnie dodajemy białe wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Porcjami wlewamy bulion - czekamy, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Dodajemy parmezan, sól, pieprz, oregano. Odstawiamy do schłodzenia.
Bazylię kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy na tarce. Łączymy bazylię i ser, rozgniatamy widelcem.
Z zimnego risotto formujemy kuleczki - środek wypełniamy farszem, formujemy w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej.
W garnku rozgrzewamy olej. Kuleczki wrzucamy na głęboki olej, smażymy, aż lekko zbrazowieją. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Bazylię kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy na tarce. Łączymy bazylię i ser, rozgniatamy widelcem.
Z zimnego risotto formujemy kuleczki - środek wypełniamy farszem, formujemy w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej.
W garnku rozgrzewamy olej. Kuleczki wrzucamy na głęboki olej, smażymy, aż lekko zbrazowieją. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.