marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pulpety indycze z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso białe czyli drobiowe,a nawet cielęce uchodzą za dietetyczne jeśli tylko odpowiednio się je przyrządzi i nie doprawi za mocno.Dziś będą z warzywami.

Pulpety indycze z jarzynami

Składniki:

Pulpety indycze z jarzynami

 

  • 300 g.mielonego mięsa indyczego,
  • 1 por,
  • 3 duże marchewki,
  • 1/2 kg.miniaturowej żółtej papryki,
  • 1 czuszka,
  • siekana natka świeżej pietruszki,
  • jajko surowe,
  • bułka tarta,
  • pieprz ziołowy,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pulpety indycze z jarzynami
Mięso indycze można kupić zmielone lub samodzielnie zmielić jak się ma czas lub ochotę. Por, natkę, marchewki, papryki słodkie i jedną ostrą zaś opłukać, przekroić i oczyścić, pokroić w kostkę. Marchewki obrać po umyciu i ostrugać w podłużne paski, por pokroić na talarki. Czuszkę posiekać cieniutko i dodać do masy mięsnej wraz z resztą warzyw, wbić jajo, doprawić pieprzem ziołowym i szczyptą soli. Wymieszać całość rękoma i formować na dziesięć średnich pulpetów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjąć, odsączyć,smażyć kolejne. Ułożyć na półmisku i podawać z ziemniakami z wody.