Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę w płatkach, doprawić do smaku i bardzo dobrze wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpety wielkości włoskiego orzecha. Opłukaną kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i dość grubo posiekać. Przełożyć do rondla, posolić i ugnieść dłonią, żeby troszkę straciła na objętości. Na kapuście ułożyć klopsiki, posypać suszonymi pomidorami. Całość zalać taką ilością wrzącej wody, żeby pulpety były prawie, ale nie całkowicie nią przykryte. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Koperek i dymkę opłukać, posiekać, dodać do kapusty. Smalec rozpuścić na patelni i przesmażyć na niej mąkę (nie rumieniąc). Zasmażkę rozprowadzić dolewanym stopniowo wywarem z rondla, tak, żeby nie było grudek, dodać do kapusty, wymieszać i całość razem zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i ewentualnie cukrem.
Magdalenaa
edytaha
Dziękuję :)