edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Młoda kapusta z indyczymi pulpetami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Młoda kapusta w troszkę innym wydaniu – z indyczymi pulpetami oraz suszonymi pomidorami i papryką w płatkach. Pyszna z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków.

Młoda kapusta z indyczymi pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta z indyczymi pulpetami

 

  • NA PULPETY:
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • ORAZ:
  • 90 dag młodej kapusty
  • sól
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • 1 dymka razem ze szczypiorem
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • szczypta cukru (niekoniecznie)
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę w płatkach, doprawić do smaku i bardzo dobrze wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpety wielkości włoskiego orzecha. Opłukaną kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i dość grubo posiekać. Przełożyć do rondla, posolić i ugnieść dłonią, żeby troszkę straciła na objętości. Na kapuście ułożyć klopsiki, posypać suszonymi pomidorami. Całość zalać taką ilością wrzącej wody, żeby pulpety były prawie, ale nie całkowicie nią przykryte. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Koperek i dymkę opłukać, posiekać, dodać do kapusty. Smalec rozpuścić na patelni i przesmażyć na niej mąkę (nie rumieniąc). Zasmażkę rozprowadzić dolewanym stopniowo wywarem z rondla, tak, żeby nie było grudek, dodać do kapusty, wymieszać i całość razem zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i ewentualnie cukrem.
Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Na kapuście ułożyć pulpety i posypać je suszonymi pomidorami.
Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Zalać wrzącą wodą, tak żeby pulpety nie były całkiem przykryte.
Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Dodać posiekany koperek i dymkę ze szczypiorem.
Młoda kapusta z indyczymi pulpetami
Dodać rozprowadzoną wywarem zasmażkę i wymieszać.