edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pulpety indycze w sosie koperkowym

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lekkie, gotowane w koperkowym sosie pulpeciki z indyczego mięsa

Pulpety indycze w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety indycze w sosie koperkowym

 

  • PULPETY:
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • małe jajko
  • mała kajzerka
  • mała cebula
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • 1/2 litra bulionu drobiowego - może być z kostki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pulpety indycze w sosie koperkowym
Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika.
Pulpety indycze w sosie koperkowym
Z dokładnie wyrobionej masy utoczyłam kulki.
Pulpety indycze w sosie koperkowym
Kuleczki mięsne włożyłam na wrzący bulion drobiowy.
Pulpety indycze w sosie koperkowym
Sos zagęściłam mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie i śmietaną.
Pulpety indycze w sosie koperkowym
Doprawiłam do smaku solą pierzem i sokiem z cyrtyny.