Sposób przygotowania:
Pulpety indycze w sosie koperkowym
Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika.
misia5
edytaha
A wiesz Misiu, że ja też :)
MagdaMM
edytaha
Dzieki Madziu :) Ja też robię mielone z indyka, bo bardzo je lubimy :)
gosia56
edytaha
:) Takie proste, lekkie jedzonko :)
mysza75
edytaha
Już ślę kurierem :D
monikaT83
edytaha
Monisiu, Ty aż kipisz pomysłami na nowe dania, już za nimi nie nadążam :)
monikaT83
edytaha
Hihi, nie bądź taka skromna :)
monikaT83
2milutka
edytaha
A ja ostatnio często gotowałam i chyba już mi się przejadły :P
zewa
A ja dawno nie robiłam i chyba po weekendzie zrobię.
edytaha
Ja muszę się chyba na jakiś czas przestawić na gotowane mięsko, bo smażone mi coś nie służy. Będe musiała pokombinować z różnymi sosami
cris
edytaha
Wiesz Krysiu, ja sobie zawsze bardzo dużo go mrożę w sezonie i dzięki temu cieszę się nim przez całą zimę i wiosnę. Może jest niezupełnie taki jak świeży, ale i tak lepszy od tego pędzonego w szklarniach :)