Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybko się robi i smakuje bardzo dobrze.

Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane
Pieczarki czyścimy, cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i siekamy razem w malakserze. Dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy robimy pulpety (wielkość indywidualna) i obsmażamy na oliwie z obu stron. Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek, śmietanę,pomidory w puszce, przecier pomidorowy, bazylię, sól, pieprz i 1/4 szkl wody zmiksować w blenderze i powstałym sosem zalać pulpety. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok 20 min.
Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane
Cebulę i pieczarki posiekać w malakserze
Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane
Do blendera wlewamy śmietanę, pomidory z puszki i resztę składników sosu i blenderujemy
Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane
Pulpety obsmażać na złoto na oliwie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Pulpety mięsno-pieczarkowe zapiekane
Pulpety zalać sosem, aby zakrył całość i zapiekać w piekarniku