Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie śmietanowym
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Mięso mielone łączymy z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy kilka łyżek wywaru jarzynowego, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, wsypujemy garść bułki tartej, dokładnie całość wyrabiamy. Jeśli masa mięsna jest zbyt twarda i gęsta, trzeba dodać jeszcze trochę wywaru jarzynowego, a gdy za luźna-bułki tartej. Z masy mięsnej formujemy kulki, obtaczamy w bułce, układamy na talerzu. Do dużego garnka wlewamy wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucamy ostrożnie pulpety. Mieszamy delikatnie, aby nie przywarły do dna. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Zalewamy śmietaną i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Następnie wrzucamy posiekany koperek i podgrzewamy 5 minut, aby sos zgęstniał.