rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pulpety warzywno-mięsne w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne dietetyczne pulpety.

Pulpety warzywno-mięsne w sosie

Składniki:

Pulpety warzywno-mięsne w sosie

 

  • 0,5kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • listki selera
  • sól,pieprz
  • średni słoiczek przecieru pomidorowego
  • 0,5szkl. kaszy manny
  • oregano

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety warzywno-mięsne w sosie
Kapustę poszatkować, a włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Por pokroić na półplasterki,a natkę pietruszki,koperek i listki selera posiekać drobno.Wszystko wrzucić do dużej miski,dodać mięso,jajka i kaszkę manny,przyprawić solą,pieprzem i oregano.Ręką wyrobić wszystko na gładką masę.Formować pulpety i układać w garnku.Na wierzch wyłożyć przecier pomidorowy i zalać wodą tak by pulpety były przykryte,lekko posolić.Postawić na kuchence,kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i dusić jakieś 20-25 min.Mieszać od czasu do czasu.Podawać z gotowanymi ziemniakami z wody. Na diecie dukana dozwolone w 3 fazie ze względu na kasze manny,ale wtedy bez ziemniaków.W 1 i 2 fazie zamiast kaszy można dodać otręby owsiane.