Sposób przygotowania:
Pulpety wg Piotra
Cebule obrać . Piersi z kurczaka umyć , osuszyć , oczyścić i zmielić dwukrotnie w maszynce razem z cebulą . Do powstałej masy dodać do smaku suszona bazylię , oregano , wymieszane otręby , sól ,pieprz ziołowy , posiekana zieleninę (koperek i natkę pietruszki) oraz jajko . Wszystko mieszać ze sobą tak długo , aż powstanie masa o jednolitej konsystencji . Z masy uformować mokrymi dłońmi ( dzięki temu masa nie będzie się przyklejać do rąk) kotleciki o wielkości orzecha włoskiego . W większym garnku zagotować wodę i dodać do niej kostkę rosołową . Następnie włożyć kuleczki z mięsa . Słoiczek przecieru wymieszać z niewielką ilością wywaru i wlać całą zawartość do garnka. Gotować na małym ogniu ok 30 minut . Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu można dodać odrobinę mąki jeżeli nie jest gęsty . Pulpety polać sosem i smacznego.