eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pulpety wieprzowe Eli z zieleniną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pulpeciki z łopatki wieprzowej. Do pulpecików dodałam posiekany koperek i natkę pietruszki.

Pulpety wieprzowe Eli z zieleniną

Składniki:

Pulpety wieprzowe Eli z zieleniną

mięso

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej

pozostałe składniki

  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka

przyprawy

  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Pulpety wieprzowe Eli z zieleniną

przygotowanie składników

Kotlety drobiowe z warzywami i serem
Opłukane, osuszone i pokrojone mięso zmielić.

Łopatkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić na kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Kotlety drobiowe z warzywami i serem
Obrane z łupinek cebule drobniutko pokroić.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobniutką kosteczkę.

przygotowanie składników cd

Kotlety drobiowe z warzywami i serem
Posiekać opłukaną i osuszoną natkę pietruszki i koperek.

Koperek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie składników cd

Kotlety drobiowe z warzywami i serem
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki i przyprawy.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. bułkę zalać wodą. Miękką bułkę odcisnąć z wody. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, jajka ,zieleninę i przyprawy.

przygotowanie pulpetów

Kotlety drobiowe z warzywami i serem

Wszystkie składniki pulpetów dokładnie wymieszać.

przygotowanie pulpetów cd

Kotlety drobiowe z warzywami i serem

Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Kotlety drobiowe z warzywami i serem

Kulki mięsa obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać w rondlu i wrzucać pulpety - muszą być przykryte olejem. Smażyć pulpety aż będą rumiane. Pulpety wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Smacznego!