Sposób przygotowania:
Pulpety Eli w sosie pomidorowymprzygotowanie mięsa
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie mięsa cd
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie pulpetów
Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, jajka, przyprawę do mielonego, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów cd
Wszystkie składniki wyrobić i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
Pulpety obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
Do rondla wlać olej, rozgrzać, włożyć pulpety i smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu pulpety włożyć do sosu pomidorowego i zagotować. Ugotować makaron spaghetti i rozłożyć na talerzach i na środek wlać sos z pulpetami. smacznego!
Do dania zużyłam połowę usmażonych pulpetów. Resztę wykorzystałam do innego dania.
gusia1000