Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Pulpety z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pulpety z kurczaka są bardzo smaczne i bardzo fajnie się je robi.

Pulpety z kurczaka

Składniki:

Pulpety z kurczaka

 

  • 30 dkg pierś z kurczaka,
  • 1 porcja włoszczyzna,
  • 4 łyżki mąka,
  • 1 szt. jajko,
  • 1/2 szkl. mleko,
  • 1/2 szt. czerstwa bułka,
  • 1 łyżka siekana natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z kurczaka
Ugotować esencjonalny bulion z włoszczyzny. Mięso z kurczaka zemleć razem z namoczoną w mleku (i odciśnięta) bułką. Dodać żółtko, ubić pianę z białka i dodać do mięsa. Dodać natkę pietruszki i doprawić pieprzem i solą. Wyrobić masę i formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtaczać je w mące i gotować we wrzącym bulionie przez 20-25 min. Podawać z ziemniakami, polane stopionym masłem.