paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Pulpety z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Szybki i smaczny przepis na obiad. Pulpety mięsne podaję z ziemniaczkami i surówką. Pulpety też doskonale smakują zagryzane chlebkiem.

Pulpety z ryżem

Składniki:

Pulpety z ryżem

 

  • 40dag mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula,
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 2 kostki bulionowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Pulpety z ryżem
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie osączamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Gdy ryż ostygnie mieszamy go z mięsem mielonym, dodajemy do niego jajko i zeszkloną cebulę. Dosypujemy 3 łyżki bułki tartej,doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i z masy formujemy pulpeciki. Do średniego garnka wlewamy 1,5l wody, wrzucamy kostki bulionowe i doprowadzamy do wrzenia. Do wywaru wrzucamy pulpety i gotujemy wszystko przez około 10 minut.Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos według uznania można zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną.