malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pulpety z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja rodzina uwielbia pulpety, bo są bardzo zdrowe i lekkie. Możemy podawać je z ulubionymi dodatkami.

Pulpety z ryżem

Składniki:

Pulpety z ryżem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 średnia pierś z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 marchewki.
  • Sos:
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek kopru

Sposób przygotowania:

Pulpety z ryżem
Mięso z piersi mielimy i mieszamy z wieprzowym, dodajemy startą marchew oraz ugotowany ryż, cebulę ścieramy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mokrymi dłoniami formujemy średnie pulpety i obsmażamy je. Gotujemy wywar, wrzucamy wszystkie składniki oraz pulpety, gotujemy 30 minut. Do takich pulpetów możemy podać surówkę i stanowią doskonały obiad.