ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Fasola z marchewką z szybkowara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolę w każdej wersji w naszym domu bardzo lubimy i często jest na naszym stole i na obiad i na kolację.

Fasola z marchewką z szybkowara Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasola z marchewką z szybkowara

 

  • fasola Jaś 50 dag,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztuki,
  • soda oczyszczona 1 szczypta,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • marchew średnia 5 sztuk,
  • woda 1,5 litra do gotowania,
  • szynka wiejska wędzona 30 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • smalec 2 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 2 łyżeczki,
  • sól 2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • ocet jabłkowy 1 łyżka,
  • przecier pomidorowy 150 gram,
  • majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasola z marchewką z szybkowara
Fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na cała noc do namoczenia, rano wodę wylać i wlać na kilka godzin zimnej wody i ponownie wylać - tak przygotowana fasola plus szczypta sody do gotowania nadaje się do jedzenia dla osób z problemem kwasu moczowego.

Fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody.

Po zasyczeniu pary gotować z 35 minut na średnim ogniu.

Pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara.

Dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Fasola z marchewką z szybkowara
Gotowanie w szybkowarze skraca czas do uzyskania miękkiej fasoli.
Fasola z marchewką z szybkowara
Można dodać pomidory świeże, sok pomidorowy.