BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1346]

Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te chrupiące placuszki to świetny pomysł na smakowite i sycące danie obiadowe. Smakują zarówno dużym jak i małym domownikom. Dodatek śmietany czy jogurtu naturalnego spowoduje że będą smakować jeszcze lepiej.

Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Ziemniaki, marchewkę oraz cukinię obrać, opłukać, a następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Dodać obraną i startą na tarce tym razem na (średnich oczkach) cebulę oraz ząbki czosnku. Do masy dodać przyprawy, jajko oraz opłukaną,osuszoną i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i na koniec dodać starty na tarce (grube oczka) żółty ser. Do całości dodać mąkę wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując placuszki.

Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Placki ziemniaczano- cukiniowe z warzywami gotowe do podania
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Ziemniaki, marchewkę i cukinię po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać przyprawy i jajko
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Dodać startą na średnich oczkach cebulę oraz czosnek i starty na tarce o dużych oczkach ser żółty
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Do całości dodać mąkę i dokładnie wymieszać
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Na patelni rozgrzać olej i nakładać porcje ciasta formując placuszki
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Smażyć na złoty kolor z obydwu stron
Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami
Podawać z kleksem śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego gęstego