Puree z cebuli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebulę obieramy i po opłukaniu wrzuca my do wrzącej, osolonej wody; gotujemy do

Puree z cebuli

Składniki:

Puree z cebuli

 

Sposób przygotowania:

Puree z cebuli
Cebulę obieramy i po opłukaniu wrzuca my do wrzącej, osolonej wody; gotujemy do miękkości (około 15 minut), odcedzamy, przecieramy. Przyrządzamy sos beszamelowy: do roztopionego masła dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką uważając, żeby nie było grudek. Następnie dolewamy zimne mleko, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Przetartą cebulę łączymy z sosem, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i trzymamy na ogniu 10 minut, stale mieszając drewnianą łyżką.

Tagi:

sosy