Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Puree ziemniaczane z porem!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puree doskonale zastępuje tradycyjne ziemniaki, lub doskonałe jako samodzielne danie.

Puree ziemniaczane z porem! Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puree ziemniaczane z porem!

 

  • Ziemniaki - 5lub 6 sztuk
  • sól - do posolenia ziemniaków - 1/2 łyżki
  • (do gotowania)
  • pieprz - szczypta
  • (do puree)
  • śmietana - 1,5 łyżki
  • por 1 sztuka
  • (mała)
  • rzodkiew - 2 kulki

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane z porem!
Gotujemy ziemniaki w posolonej wodzie. W tym czasie blanszujemy por i kroimy w cienkie plasterki( tylko białą część).
Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy, dodajemy śmietanę i tłuczemy gdy powstanie nam gładka masa dodajemy pokrojony por, przyprawiamy i wszystko delikatnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 200*C - opcja grill gdy włożymy puree do piekarnika.
Tworzymy owalne kule dajemy do naczynia żaroodpornego lub na papier do pieczenia na blaszce, robimy rowki łyżką i pieczemy do zrumienienia sie ziemniaków.
Po wyciągnięciu w rowki wkładamy plasterki rzodkiewki i podajemy:)
Puree ziemniaczane z porem!
Puree ziemniaczane z porem i rzodkiewką