darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Puree ziemniaczane zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekane puree jako danie samodzielne lub dodatek. Ja podałam z czerwonym barszczem

Puree ziemniaczane zapiekane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Puree ziemniaczane zapiekane

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczane zapiekane
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Kiełbaskę kroimy drobno i podsmażamy. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną kiełbaskę. Ser pleśniowy kruszymy i dzielimy na dwie porcje. W rondelku rozpuścić masło, dodać pietruszkę i wrzucić całe dwa ząbki czosnku. Po minucie wyjmujemy czosnek i dodajemy jedną porcję sera. Tak powstały sos dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym a wierzch posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy aż się zarumieni.
Puree ziemniaczane zapiekane
Masło i ser sprawią, iż puree będzie aksamitne i aromatyczne.
Puree ziemniaczane zapiekane
wierzch posypujemy drugą porcją sera. Kto nie lubi pleśniowego, niech spróbuje:-)