akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Puszysta chałka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Puszysta, maślana chałka drożdżowa z makiem. Wyśmienita na śniadanie. Serdecznie polecam wypróbować!

Puszysta chałka

Składniki:

Puszysta chałka

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do wysmarowania chałki
  • mak

Sposób przygotowania:

Puszysta chałka

Rozczyn

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".

Ciasto

Mąkę, cukry, sól oraz jajko umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 3:

Puszysta chałka
Formowanie drożdżowej chałki- krok po kroku.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek. Końce wałeczków zlepić ze sobą. Zewnętrzny wałeczek przekładać w stronę środka przez dwa wałeczki (tak jak plecie się warkocz) i tak do końca. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do napuszenia.

Pieczenie

Po tym czasie wysmarować chałkę jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w 180 st.C około 30 minut do zezłocenia (można przykryć ją folią aluminiową, jeśli zbyt szybko się rumieni) Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!