Sposób przygotowania:
Puszysta chałkaRozczyn
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".
Ciasto
Mąkę, cukry, sól oraz jajko umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek. Końce wałeczków zlepić ze sobą. Zewnętrzny wałeczek przekładać w stronę środka przez dwa wałeczki (tak jak plecie się warkocz) i tak do końca. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do napuszenia.
Pieczenie
Po tym czasie wysmarować chałkę jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w 180 st.C około 30 minut do zezłocenia (można przykryć ją folią aluminiową, jeśli zbyt szybko się rumieni) Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!