Sposób przygotowania:
Puszysta chałka
Zakwas żytni wymieszaj z mąką pszenną i mlekiem (dzień wcześniej i przykryj ściereczką). Gotowy zaczyn wymieszaj w misce z maka pszenną, masłem, jajkami, cukrem i solą, chwilę wyrabiaj(ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli będzie za gęste, dodaj 1-2 łyżki mleka) Odstaw w misce na 10 minut. Ponownie wyrabiaj przez 10-15 sekund, odstaw na 10 minut. Powtórz wyrabianie, odstaw na 10 minut. Ogólnie cisto należy wyrabiać 3 razy co 10 minut. Przykryj i odstaw na godzinę.Wyrośnięte cisto podziel na 2 części, z każdej uformuj wałki dł.ok. 40 cm, zapleć warkocz(możesz także uformować dużą bułkę). Ciasto posmaruj rozmąconym masłem, posyp( czym lubisz;)) Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem na 1-2 godziny.
Chałkę piecz ok. 30 minut w temperaturze 200C, aż się pięknie zbrązowi. Bardzo smaczna z miodem i masełkiem.:)
Chałkę piecz ok. 30 minut w temperaturze 200C, aż się pięknie zbrązowi. Bardzo smaczna z miodem i masełkiem.:)