anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Puszysta chałka z dyniowym purée

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetnie smakuje na śniadanie z kubkiem mleka lub filiżanką kawy. Dzięki dyniowemu purée świeża i puszysta nawet na drugi dzień.

Puszysta chałka z dyniowym purée Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszysta chałka z dyniowym purée

 

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 70 g
  • masło – 50 g
  • cukier drobny – 50 g

 

  • PONADTO
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kremówka – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Puszysta chałka z dyniowym purée
Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robie rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodaję do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości. Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. *z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Puszysta chałka z dyniowym purée
Purée z pieczonej w piekarniku dyni Hokkaido.
Puszysta chałka z dyniowym purée
Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz.
Puszysta chałka z dyniowym purée
Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.