Sposób przygotowania:
Puszysta chałka z dyniowym purée
Składniki kruszonki rozcieram w palcach do uzyskania grudek. Przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję ciasto na chałkę. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robie rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodaję do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości. Górne końce wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Końce chałki podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. *z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.