lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżowe różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta.Jeszcze ciepłe potrafię zjeść popijając mlekiem. Smaki z dzieciństwa, kto ich nie lubi. Jedząc przypominam sobie chwile gdy byłam dzieckiem, a babcia robiła wtedy nam takie przysmaki.

Drożdżowe różyczki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe różyczki

Składniki:

 

  • Dodatkowo:
  • jabłka 1 kg
  • cukier 1 szklanka
  • jajo

Sposób przygotowania:

Drożdżowe różyczki

Wykonanie:

Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.

Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina.

Przykrywam ściereczką na jakieś 15 minut by spokojnie wyrosły.

Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo, że jest dobrze wyrobione)

Przykrywam ciasto kloszem jakieś 45 minut,wyrośnie.

Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem i zwijam.

Kroje rulonik na 3 części. Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

Piekę w 170 stopniach jakieś 30 minut sprawdzając czy już się upiekło.

Po upieczeniu i wystudzeniu podaje na stół, każdy się częstuje odrywając po różyce.

Drożdżowe różyczki
Do misy wsypuje mąkę przesianą robię w niej dołek.Drożdże rozpuszczam w pól szklance ciepłego mleka i dodaje łyżeczkę cukru,przelewam do wgłębienia w mące i delikatnie mieszam tak by powstała zawiesina.
Drożdżowe różyczki
Po 15 minutach dodaje resztę składników które mi zostały i wyrabiam energicznie ciasto( powinno odchodzić od rąk wtedy wiadomo, że jest dobrze wyrobione)
Drożdżowe różyczki
Ciasto odgazowuje i dziele je na 6 części. Każdą cześć wałkuje na prostokąt który smaruje przetartym uprażonym jabłuszkiem.
Drożdżowe różyczki
Każdy rulonik ciasta kroje rulonik na 3 części.
Drożdżowe różyczki
Formę okrągłą sylikonową wykładam papierem do pieczenia i układam w nim moje pokrojone ruloniki z jabłuszkiem.
Drożdżowe różyczki
Smaruje rozbełtanym jajem i zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.