Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto korzenne z marchewką
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Kiedy napęcznieją, osączyć na sitku. Orzechy posiekać. W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i połowę cukru. Dodać utartą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i stopione letnie masło. Dobrze wymieszać. W drugim naczyniu całe jajka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dodać do przygotowanych wcześniej składników i delikatnie wymieszać. Osączone rodzynki oprószyć mąką i wraz z posiekanymi orzechami dodać do ciasta. wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy się upiekło). Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z dżemem z czarnej porzeczki.



Sarenka
Netka
edytaha