SUPERPRZEPIS

Puszyste ciasto korzenne z marchewką

  • 3
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Puszyste ciasto korzenne z marchewką Więcej zdjęć (4)

Pięknie pachnie, świetnie smakuje, nikt nie pozna, że z marchewką :)

Składniki:

Puszyste ciasto korzenne z marchewką

 

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 5 dag orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
  • 2 pełne szklanki utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto korzenne z marchewką
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Kiedy napęcznieją, osączyć na sitku. Orzechy posiekać. W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i połowę cukru. Dodać utartą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i stopione letnie masło. Dobrze wymieszać. W drugim naczyniu całe jajka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Dodać do przygotowanych wcześniej składników i delikatnie wymieszać. Osączone rodzynki oprószyć mąką i wraz z posiekanymi orzechami dodać do ciasta. wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy się upiekło). Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z dżemem z czarnej porzeczki.
Puszyste ciasto korzenne z marchewką
Z drobno utartej marchewki odmierzyć dwie pełne szklanki.
Puszyste ciasto korzenne z marchewką
Na końcu dodajemy posiekane orzechy i oprószone mąką rodzynki.
Puszyste ciasto korzenne z marchewką
Ciasto prawie gotowe, jeszcze tylko hop do piekarnika.