Muffinki oliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki w wersji bardziej wytrawnej

Muffinki oliwkowe

Składniki:

Muffinki oliwkowe

 

  • 250g mąki ( typ 650)
  • 250 ml mleka
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 zielonych oliwek - mogą być nadziewane
  • 1/4 cebuli
  • 3-4 plastry dowolnej wędliny, bez tłuszczu

Sposób przygotowania:

Muffinki oliwkowe

Oliwki, cebulę i wędlinę drobno kroimy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek, sól, przyprawę do pizzy. Mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do miski z mąką, mieszamy. Następnie do mąki i masła dodajemy mleko i jajka, miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej oliwki, cebulę i wędlinę i mieszamy. Powstałą masę nakładamy do foremek na około 3/4 wysokości i pieczemy przez około 30~40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga: www.od-kuchni.blog.pl