ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Puszyste pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.Doskonałe na tłusty czwartek.

Puszyste pączki

Składniki:

Puszyste pączki

 

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki spirytusu lub wódki
  • dowolna marmolada
  • cukier puder lub owoce kandyzowane do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste pączki
1.Drożdże rozrób z zimnym mlekiem.Margarynę stop, ostudź.Jajka utrzyj z cukrem, dodaj margarynę, połącz ( na tym etapie całość wygląda jak zważona).Dodaj mąkę, alkohol, cukier waniliowy, sól i drożdże.Wyrabiaj ok. 5 min. Miskę z ciastem wstaw do większej miski, napełnionej zimną wodą, odstaw do wyrośnięcia.
2.Stolnicę posyp mąką, wyłóż ciasto.Rozciągnij dłońmi na placek o grubości 2 cm.Szklanką wytnij krążki.Na połowie ułóż porcję marmolady, przykryj resztą krążków, zlep, formując pączki.Odstaw do wyrośnięcia.Pączki usmaż w gorącym tłuszczu.Ozdób cukrem lub owocami.