julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Puszyste pancakesy z bitą śmietaną

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, puszyste pancakesy z domową bitą śmietaną :)

Puszyste pancakesy z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszyste pancakesy z bitą śmietaną

 

  • Pancakesy:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Bita śmietana:
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • + cukier puder do posypania
  • + po 1 i 1/2 łyżeczki oleju do smażenia na jednego pancakesa

Sposób przygotowania:

Puszyste pancakesy z bitą śmietaną
Na początku bierzemy mały garnczek i rozpuszczamy masło. Następnie przygotowujemy dwie miski - większą i mniejszą. W mniejszej misce wbijamy jajka i roztrzepujemy je, później wlewamy do nich mleko. Mieszamy i bierzemy drugą miskę. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i wsypujemy do niej proszek do pieczenia, następnie wlewamy składniki z pierwszej miski. Wsypujemy cukier puder, mieszamy (teraz wszystko do drugiej miski). Gdy masło rozpuści się odstawiamy je z ognia. Na koniec wlewamy do wszystkich połączonych ze sobą składników rozpuszczone masło, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy patelnię i robimy bitą śmietanę. Bita śmietana: Bierzemy miseczkę i wlewamy do niej śmietanę i wsypujemy cukier puder. Mieszamy i gotowe. Patelnię stawiamy na ogień, wlewamy olej i nalewamy ciasto na pancakesy po ok. jednej chochelce. Pancakesy smażymy z obu stron (uważajcie aby się nie przypaliły). Usmażone pancakesy polewamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem (ale bez przesady). Smacznego :)
Puszyste pancakesy z bitą śmietaną
Masło rozpuszczamy w garneczku i gdy wszystkie składniki w misce będą wymieszane wlewamy rozpuszczone masło.
Puszyste pancakesy z bitą śmietaną
Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Puszyste pancakesy z bitą śmietaną
Gotowe ciasto na pancakesy wylewamy na patelnie z olejem.

Tagi:

jajko jajka