Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Puszysty jabłecznik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Wierzch pokrywa słodka, chrupiąca kruszonka.

Puszysty jabłecznik z kruszonką

Składniki:

Puszysty jabłecznik z kruszonką

 

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Puszysty jabłecznik z kruszonką

ETAP 1:

Puszysty jabłecznik z kruszonką
Ciasto wylać do formy, wyrównać i ułożyć cząstki jabłek.

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta.

Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. 

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę.

Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek.

Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego :)