Sposób przygotowania:
Puszysty jabłecznik z kruszonkąETAP 1:
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta.
Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę.
Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek.
Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego :)