Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowy jabłecznik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Półkruchy kakaowy spód, pokrojone w kostkę jabłka z cynamonem i chrupiąca kruszonka z wiórkami kokosowymi... I pyszny jabłecznik gotowy:)

Kakaowy jabłecznik z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowy jabłecznik z kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 100 g palmy
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1,25 szklanki mąki tortowej
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 cytryny
  • 4 duże jabłka
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kruszonka:
  • 100 g palmy
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kakaowy jabłecznik z kruszonką
Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej pozostałe składniki. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć je do tortownicy o średnicy ok. 27 cm. Na cieście rozsypać kaszę manną. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, polać sokiem z cytryny. Do jabłek dodać cynamon i trochę cukru, wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i rozkruszyć. Kruszonkę rozłożyć na jabłkach. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale wg mnie jest wystarczająco słodkie.
Kakaowy jabłecznik z kruszonką
Kakaowe ciasto rozłożone na dnie tortownicy.
Kakaowy jabłecznik z kruszonką
Obrane i pokrojone jabłka z cynamonem rozłożone na cieście.
Kakaowy jabłecznik z kruszonką
Wszystkie składniki kruszonki zagniecione i rozkruszone.
Kakaowy jabłecznik z kruszonką
Przygotowana kruszonka rozłożona na jabłkach.