Sposób przygotowania:
Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone masło, cukier puder i robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajko i mus dyniowy, wyrabiamy ciasto. Kroimy na dwie nierówne części, wkładamy do woreczków foliowych i przekładamy do lodówki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, obieramy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą część wałkujemy i wylepiamy blaszkę oraz boki, posypujemy mielonymi orzechami, układamy jabłka.
Resztę ciasta wałkujemy i układamy na jabłkach, lekko dociskamy.
Pieczemy w temperaturze180 stopni około 1godz.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, obieramy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą część wałkujemy i wylepiamy blaszkę oraz boki, posypujemy mielonymi orzechami, układamy jabłka.
Resztę ciasta wałkujemy i układamy na jabłkach, lekko dociskamy.
Pieczemy w temperaturze180 stopni około 1godz.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.