kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 587]

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny jabłecznik. Do ciasta dodałam puree z dyni dzięki czemu uzyskałam piękny żółty kolor. Polecam.

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki z czubkiem musu dyniowego

Na nadzienie :

Ponadto :

  • masło - do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta - do wysypania blaszki
  • papier do pieczenia
  • woreczki foliowe do ciasta
  • cukier puder - do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek
Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy pokrojone masło, cukier puder i robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajko i mus dyniowy, wyrabiamy ciasto. Kroimy na dwie nierówne części, wkładamy do woreczków foliowych i przekładamy do lodówki. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jabłka myjemy i wycieramy do sucha, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, obieramy. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki i większą część wałkujemy i wylepiamy blaszkę oraz boki, posypujemy mielonymi orzechami, układamy jabłka. 

Resztę ciasta wałkujemy i układamy na jabłkach, lekko dociskamy. 

Pieczemy w temperaturze180 stopni około 1godz.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek
Do zrobionej kruszonki dodajemy jajko i mus dyniowy.
Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do lodówki.
Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek
Na ciasto sypiemy mielone orzechy laskowe.
Dyniowy jabłecznik z połówkami jabłek
Na cieście wysypanym mielonymi orzechami układamy połówki jabłek.