aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Puszysty piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny piernik najlepszy jaki kiedykolwiek robiłam. Jest mięciutki taki mokry i o wspaniałym intensywnym smaku.

Puszysty piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty piernik

 

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl śmietany
  • 20 dag płynnego miodu
  • 1,5 szkl cukru

 

Sposób przygotowania:

Puszysty piernik
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy miód, wodę, śmietanę, kakao, mąkę pszenną, sodę i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie mikserem. Dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek lekko mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy- keksówki o wymiarach 8/33. Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 minut.
Puszysty piernik
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białosci.
Puszysty piernik
Przygotowujemy mąkę, kakao, przyprawę i sodę.
Puszysty piernik
Do utartych żółtek wlewamy miód i mieszamy.
Puszysty piernik
Dodajemy śmietanę do masy i miksujemy dokładnie.