Sposób przygotowania:
Puszysty placek o wyraźnym smak kawy
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno , porcjami dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto wylać do formy o wymiarach 38/22 cm. piec w temp. 165-170 *C około 30-35 minut . Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części . MASA : Jaja wyszorować i sparzyć . 4 żółtka + 1 jajko ubić z cukrem i wanilią na parze wystudzić . Masło dobrze spulchnić , dodać wystudzoną masę jajeczną , ucierając dodawać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku , żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku , wystudzić , cały czas miksując dodać do masy . 3 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody , wystudzić ( do kawy można dodać odrobinę alkoholu ) PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt- połowa masy- biszkopty nasączone w naparze z kawy - druga część masy - biszkopt . Dowolna dekoracja .
gosia56
monikaT83
Bo
otylia-sieczka
Bo
Dziękuję bardzo ..:))
-Natka-
Bo
Też bardzo dobrze smakuje :) Dzięki bardzo :))