Sposób przygotowania:
Ciasto(tort) z kremem chałwowym
BISZKOPT: Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.Ostudzić i podzielić na dwie części.
KREM CHAŁWOWY: Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z margaryną,dodać żółtka i cukier puder do smaku(niewiele,ponieważ chałwa doda słodkości), dalej ucierać aż masa stanie się jaśniutka.Z białek ubić pianę i dodać do utartej masy,następnie dodać pokruszona na nieduże kawałki chałwę.Jeszcze chwilę ucieramy,aby część chałwy się roztarła,ale część powinna zostać w kawałeczkach.Wstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia ,potem przekładamy biszkopt.
KREM CHAŁWOWY: Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z margaryną,dodać żółtka i cukier puder do smaku(niewiele,ponieważ chałwa doda słodkości), dalej ucierać aż masa stanie się jaśniutka.Z białek ubić pianę i dodać do utartej masy,następnie dodać pokruszona na nieduże kawałki chałwę.Jeszcze chwilę ucieramy,aby część chałwy się roztarła,ale część powinna zostać w kawałeczkach.Wstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia ,potem przekładamy biszkopt.
wedith1
msewka
Z ust mi to wyjęłaś! 5
Natala1210
czarownica
Anula
agus1254
Na górze nałożony jest wydruk na masie cukrowej(bardzo plastyczna ,dobra w smaku i świetnie się kroi,do kupienia np.na Allegro),układa się go na posmarowanym kremem wierzchu tortu,oprócz tego perełki miękkie Dr.Oetker'a i małe cukrowe kwietki.Tych różności jest masa na rynku,naprawdę jest w czym wybierać.
misia53
teresa.rembiesa
matri13
Doro
asia77