agus1254

agus1254

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasto(tort) z kremem chałwowym

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

dla wielbicieli chałwy i nie tylko

Ciasto(tort) z kremem chałwowym

Składniki:

Ciasto(tort) z kremem chałwowym

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CHAŁWOWY
  • 4 jaja
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • ok.0,5 kg chałwy
  • troche cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto(tort) z kremem chałwowym
BISZKOPT: Białka ubić,dodać cukier i dalej ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.Ostudzić i podzielić na dwie części.
KREM CHAŁWOWY: Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z margaryną,dodać żółtka i cukier puder do smaku(niewiele,ponieważ chałwa doda słodkości), dalej ucierać aż masa stanie się jaśniutka.Z białek ubić pianę i dodać do utartej masy,następnie dodać pokruszona na nieduże kawałki chałwę.Jeszcze chwilę ucieramy,aby część chałwy się roztarła,ale część powinna zostać w kawałeczkach.Wstawiamy na 15 minut do lodówki do schłodzenia ,potem przekładamy biszkopt.

Tagi:

biszkopt